تهیه غذا و نحوه غذا دهی ماهی های آب شور
اكنون به ابي كه جوشيده شده و كمي هم گرم باشد نياز داريد . آب را داخل بطري به اندازه يك ليتر بريزيد و به اندازه يك قاشق غذا خوري به آن نمك اضافه كنيد گرمي آب به حل شدن بهتر نمك كمك مي كند حالا پمپ هوا را روشن كرده و شلنگ را تا انتها در بطري قرار دهيد . در اينجا كف بطري در اصل در بطري است اما چون تنگتر هست كمك مي كند كه همه تخمها به راحتي در آب پراكنده شوند بعد از قرار دادن شلنگ پمپ را روشن كنيد وفتي كه شلنگ كاملا در کف قرار بگيرد باعث حل شدن كامل نمك ميشود بعد از اينكه اب به درجه طبيعي رسيد و خنك شد تخم هاي ميگو را اضافه كنيد توجه داشته باشيد كه مقدار زيادي از تخمها را استفاده نکنيد چون اندازه انها كوچك است اما وفتي كه تبديل به نوزاد شوند تعداد بيشتري به نظر مي رسند و اگر چند روز از تولد آنها بگذرد پوستشان سخت شده و غذاي مناسبي به حساب نمي آيند پس تخمها را به اندازه بريزيد پمپ هوا بايد هميشه كار كند لامپ تهيه شده را در كنار ظرف روشن كنيد اين عمل به باز شدن تخمها سرعت مي بخشد .
بعد از گذشت 24 تا 36 ساعت مشاهده خواهيد كرد كه موجودات ريز شفافي در داخل آب شناور هستند كه همان آرتميا يا ميگوهاي آب شور شما هستند . براي تغذيه ماهي ها شما بايد آرتمیا را از آب شور جدا كنيد . از يك پارچه مناسب استفاده كنيد و در تغذيه لاروها و بچه ماهي ها احتياط كنيد .
آرتميا را در 4 وعده غذايي به ماهي ها بدهيد تا جواب بهتري از اين غذاي مقوي بگيريد .
2- كرم خوني :
كرمهاي خوني سرشار از پروتئين بوده و ماهيهاي آب شور هم اشتهاي بسيار زيادي به خوردن آنها نشان مي دهند . كرمهاي خوني منجمد بسته بندي شده داخلي و خارجي در فروشگاههاي آكواريوم يافت مي شود . تصور اينكه بسته هاي خارجي كه گرانقيمت تر هم هستند مناسب است تصوري غلط است زيرا معمولا” بسته هاي آنها بدليل بعد مسافت سياه رنگ شده كه اين موضوع ناشي از يخ زدن و وارفتن هاي ممتد مي باشد لذا توصيه مي شود در هرصورت حتما” ازبسته هائي استفاده نمائيد كه رنگ آن كاملا” قرمز باشد .
بدليل تمايل عموم گونه ها به خوردن آن و قيمت مناسب و پروتئين كافي رژيم غذائي بسيار مناسبي به شمار مي آيد ليكن از مصرف مداوم آن بايد خودداري كرد . حتما” دربين دفعات استفاده از رژيمهاي ديگر هم استفاده كنيد .
3- لارو سنجاقك :
در حاشيه رودخانه ها ميتوان آنرا تهيه نمود كه عليرغم بسيار مغزي بودن آن مشكلات خاص خود را هم خواهد داشت .
4- دافني
شايد افراد کم سن و سال بخوبي دافني يا خاکشي را نشناسند ولي آنهايي که از آب انبارهاي قديمي آب برداشته اند يا در منزلشان حوض وجود داشته است اين حيوان را بخوبي مي شناسند .دافني ها جزو سخت پوستان ريز هستند که در بيشتر آبگيرهاي آب شيرِين يافت مي شوند ، و چون شکل آنها تا حدودي شبيه دانه هاي خاکشير است به آن خاکشي يا خاکشير هم مي گوِيند .در فرهنگ غربي به اين حيوان به زبان عاميانه کک آبي مي گوِيند زيرا تا حدودي شبيه به کک معمولي است.
دافني ها جز بهترين مواد غذايي زنده مي باشند که در همه جا يافت مي شوند .البته نبايد انتظار داشت که در هر برکه يا آبگير بتوان آنها را پيدا کرد .معمولا در طبِيعت بيشتر مي توان توده هاي ابر مانند آنها را در برکه هايي که کنار محل ريزش آشغالهاي شهري درست ميشود ، و نيز در آبگيرهايي که آب آنها چندان تميز نيست، مشاهده نمود .
رنگ دافني ها قرمز ، سبز يا خاکستري است ولي نوع قرمز آن مرغوبتر است .گاهي توده آنها بقدري بزرگ و متراکم است که از فاصله دور قابل تشخيص مي باشد .عمق توده ممکن است از 5 تا 50 سانتيمتر تفاوت نمايد .توده دافني در اثر حرکاتي که دارد از دور بصورت ابر متحرک ديده مي شود .از آنجا که دافني هاي بزرگ نمي توانند مورد استفاده بچه ماهي ها قرار گيرند ، لذا براي تغذيه آنها بايد با الک دافني هاي ريز را جدا کرد .
جمع آوري دافني از محيط طبيعي
پس از شناختن دافنيها و محلهاي زيست آنها ، مي توان با تورهاي دستي خاصي که داراي چشمه هاي بسيار ريز است به صيد اقدام نمود .قطر توردستي بايد حدود 25 سانتيمتر و عمق آن 35 سانتيمتر باشد .توري بايد بصورت استوانه اي و گرد و بدون درز داخلي دوخته شود .توري هاي مخروطي زياد مناسب نيستند چون باعث مرگ و مير بيشتر دافنيها مي شوند .از پارچه تنظيف و يا ساير پارچه هاي مشابه که داراي چشمه هاي توري بسيار ريزند مي توان براي اينکار استفاده نمود .پس از پيدا کردن دافني ها بايد با حرکت دادن تور دستي در داخل آب بصورت 8 انگليسي آنها را صيد نمود .
دافنيهاي جمع شده را بايد در سطل آب ريخت و به محل مورد نظر برد .اگر آب داخل سطل گرم است مي توان مقداري يخ براي خنک کردن آن بکار برد .دافنيها احتياج به مصرف اکسيژن زياد دارند و اگر اکسيژن محلول در آب کم شود ، دافني ها به سطح آب مي آيند .صيادان حرفه اي دافنيها، معمولا صبح زود که دافني ها در سطح آب تجمع مي نمايند آنها را صيد مي نمايند .پس از شروع وزش باد و بالا آمدن آفتاب ، دافني ها معمولا به عمق آب مي روند ولي در مواقعي که تراکم آنها زياد است در سطح آب مي مانند .اگر سايه باني بر روِي آب درست شود ، مي توان تراکم دافني ها را در زير آب مشاهده نمود.
در مناطق معتدل حداکثر تراکم دافنيها در ماه ارديبهشت است .پس از آن با شروع فصل گرما بتدريج تراکم آنها کم شده و مجددا در اوايل پاييز افزايش مي يابد .اگر سرما زياد نباشد ، در فصل زمستان نيز مي توان تراکم کمي از آنها را درآبها مشاهده نمود .بهترين آب مناسب براي رشد و نمو زياد آنها آبي است که پ – هاش آن خنثي و يا کمي قليايي باشد .
نگهداري از دافنيها به طور زنده
اگر اکسيژن کافي در دسترس دافني ها باشد ، در شرايط مساعد مي توان تابستانها تا 3 روز و در بهاريا پاييز تا يک هفته آنها را در يک سطل آب به طور زنده نگهداري کرد .بنابراين اگر در بهار و پاييز هفته اي يکبار و در تابستان هفته اي دو بار در مواقع لزوم اقدام به جمع آورِي آنها شود، کافي مي باشد .
مضرات دافنيها
از آنجا که پوسته آنها نرم و غير قابل نفوذ مي باشد داراي اثر ملين بوده و اگر غذاي اصلي ماهي ها را تشکيل دهند ، ماهيهابه اندازه کافي چاق نخواهند شد .اين غذا را مي توان با مواد نشاسته دار مانند گندم سبوس دار پخته به طور متناوب به ماهي ها داد تا عيب ياد شده تا حدودي برطرف گردد .گاهي ماهي ها که علاقه زيادي بخوردن دافني دارند ممکن است در اثر پرخوري از آن بميرند .همواره با دافنيها ممکن است نوزاد برخي از انگلها يا ساير جانوران آبزي بيماري زا بداخل آکواريوم انتقال داده شود که معمولا جداسازي آنها بعلت ريزي و يابي رنگي امکان پذير نيست .گاهي نيز دافنيها با آرواره هاي خود به بدن و برانشي بچه ماهي ها چسبيده و باعث مرگ و مير آنها مي شوند .
تکثير و توليد دافني
اگر چه احتمالا با ايجاد شرايط مساعد مانند پ – هاش کمي قليايي ، نور کافي و کمي کود گوسفندي مي توان حتي در لگن هاي پلاستيکي رختشوِيي اقدام به توليد دافني نمود ، با وجود اين ميزان دافني توليد شده در چنين ظرفي فقط مي تواند احتياجات غذايي يک يا دو جفت ماهي را در طول سال تامين نمايند .
با ايجاد شرايط ياد شده مي توان اقدام به توليد دافني نمود .براي اين کار بايد صيد دافني کم کم صورت گيرد و به تدريج کود به اندازه کافي به استخرها اضافه گردد .خاک خشک مخلوط به محلول پهن گوسفندي و کمي آرد سوِيا بهترِين کود به حساب مي آيد .قبلا بهتر است اين مخلوط در مجاورت نور آفتاب بخوبي خشک شود تا تخم و نوزاد جانوران مضري که احتمالا در داخل آن وجود دارد از بين بروند .پس از پر کردن استخرها از آب و افزودن کود قرار دادن مقداري دافني مولد ، بعد از چند روز توليد مثل و افزايش آنها شروع خواهد شد .در استخرهاي پرورش دافني بهتر است در قسمتي از آن سايه باني براي جمع شدن دافني ها درست شود .کمي از آب استخر نيز بايد هفته اي يکبار تعوِيض شود تا از غليظ شدن آن جلوگيري شود .
کلید واژه ها : ، ،