دلقک ماهی

 

خاستگاه : سامارتا , بارنیو و اندونزی

PH : 7 (خنثی )

دما : 24-30 درجه سانتیگراد

غذا : همه چیز خوار : غذای زنده, دل گاو, غذای یخ زده ، خزه دریایی و سایر غذاهای گیاهی

سطح شنا : معمولا در کف آب

نام علمی ماهی لوچ دلقک(Bleeker 1852) Chromobotia macracanthus ميباشد. این ماهی یک زیر گونه از ماهی های  macracanthus است .  macracanthus به معنای خار دراز “large thorn” است که وجه تسمیه ی آن وجود خارهايی در زير چشم های اين ماهی است.

لوچ دلقک رنگی ترین و معروف ترین عضو از خانواده ی لوچ هاست . دارای پشتی قوس دار و شکمی صاف می باشد . سرش نسبتاً بزرگ و دهانش رو به پائین است. بطور کلی رنگ آنها نارنجی روشن است وپهلویش بوسیله ی سه خط عریض سیاهرنگ پوشیده شده است . اولین خط از بالای جمجمه شروع شده و با عبور از روی چشم ها به بخش انتهایی دهان می رسد و دومین خط از جلوی باله ی پشتی شروع می شود و تا شکم ادامه می یابد و بالاخره سومی که بخش زیادی از قسمت انتهایی ماهی را پوشش می دهد از باله ی پشتی شروع و تا باله ی مخرجی ادامه می یابد . باله های پشتی و مخرجی دارای رنگ سیاه مخلوط با زرد هستند . لوچ دلقک دارای لبهای ضخیم و 3 تا 6 سبیلک حسی است که از آنها برای پیدا کردن و چشیدن غذا و همچنین برای بررسی محیط پیرامونی خود استفاده می کند.

این ماهی نسبتاً خجالتی است و جزو ماهیان شب زیست است ولی تا حدی در طول روز نیز  فعال است . هنگامی که به صورت گروهی شنا میکنند زیبایی خاصی به آکواریوم میبخشند و به این دلیل از انواع ماهی ای پر طرفدار در ایران محسوب می گردد.به آسانی میتوان آنها را در تانک های عمومی نگهداری کرد . تخته سنگها و غارها و لوله های پلاستیکی محیط بسیار خوبی برای مخفی شده لوچ است . تانک این ماهی باید دارای بستری نرم باشد تا به آنها این اجازه را بدهد که به راحتی و بدون آسیب دیدن به جستجوی غذا در کف بپردازند.همانطور که پیشتر اشاره شد در زیر هر چشم زائده ای تیغ مانند موجود است که احتمالاً هنگام در گیری از آن استفاده می کند . این ماهی رفتارهای خاص و جالب توجهی دارد ازجمله اینکه گاهی دیده می شود لوچهای دلقک به پهلو می خوابند . این رفتار را نباید ناشی از بیماری دانست بلکه این عادت غیر معمول در آنها حاکی از نحوه ی استراحت کردن آنهاست . لوچ های دلقک می توانند گستره وسیعی از غذاها را که شامل آرتیمیا – کرم خونی- حلزونها و انواع غذاهای حاضری می باشد را بخورند به همین دلیل است که برای جلوگیری از تولید حلزون و مقابله با آنها در اکواریوم می توان از این ماهی ها استفاده کرد. سنگها و لوازم آکواریوم باید به گونه ای چیده شوند که سرپناه و مخفی گاه مناسبی برای آنها به وجود آید. بیشتر آنها خانه هایی را ترجیح می دهند که تا حدی از اندازه خودشان بزرگتر باشد .آب آنها باید سبک و تا اندازه ای اسیدی باشد . لوچ دلقک برای سالهای زیادی (بیشتر از 20 سال ) درآکواریوم زندگی می کند ولی در طبیعت آنها 40تا 50 سال عمر می کنند . رشد آنها به غیر از مراحل اول زندگی در آکواریوم بسیا ر آهسته است و به ندرت در آکواریوم های معمولی به سایز طبیعی خود یعنی 30 سانتی متر می رسد . دمای مناسب برای این ماهی 30-24 درجه سانتی گراد می باشد.
ین ماهی کمتر در آکواریوم تکثیر شده است و به علت عدم تکثیر در داخل کشور جزو ماهیهای وارداتی است .تشخیص جنسیت در لوچ های دلقک خیلی مشکل است و لی در کل ماهی های نر نسبت به ماهی های ماده لاغر تر و کشیده ترند . در زمان بلوغ باله مخرجی ماهی نر کمی کشیده تر شده و باله ی دمی هم کمی خمیدگی پیدا می کند و پنجه ای شکل می گردد که در ماهی های ماده ها اینطور نیست .لوچ دلقک تخم گذار است و برای تکثیر و پرورش آنها استفاده از آکواریوم های گیاهدار مناسب تر است .این ماهی ها در شرایط طبیعی به ندرت در آکواریوم های معمولی تخم ریزی می کنند . ولی با کمی تلاش و استفاده از داروهای محرکی چون HCG ویا HMG می توان آنها را به تخم ریزی وادار کرد. در حالت طبیعی لوچهای دلقک در 2 تا 3 سالگی و پس از رسیدن به اندازه 15 تا 17 سانتی متری به بلوغ می رسند . در این زمان آنها را در گله هایی 6 تا 10 تایی قرار داده سپس جفت هایی را که با هم شنا می کنند به آکواریوم های مجزا انتقال می دهند .بهتر است  در زمان جفت گیری در کف آکواریوم از گیاهان یا توده هایی از الیاف طناب و یا توری استفاده شود تا ماهی های مولد تخم های خود را نخورند ( گاهی دیده شده است به این منظور از تعدادی لوله به عنوان مکانی مناسب برای تخم ریزی استفاده شده است) . رفتارهای تولیدمثلی این ماهی ها چندین روز قبل از تخم ریزی با تعقیب ماده ها توسط نرها شروع می گردد در این زمان لوچهای دلقک تغییر رفتار داده و اقدام به شکار ماهی های کوچک داخل آکواریوم می کنند و همزمان با این تغییر رژیم غذایی ، شکم ماده ها کم کم پراز تخم شده و بسیار بزرگتر می شود . باید اشاره کرد که در زمان تولید مثل ، گاهاً آنها صدایی مانند  کلیک موس کامپیوتر ایجاد می کنند که بسیار جالب توجه است.
لوچ ها عموماً درشب تخم ریزی می کنند و در هربار تخم ریزی در حدود 450 تخم گذاشته می شود که پس از 48 تا 72 ساعت هچ خواهند شد . پس از تخم ریزی می بایست آنها را جمع آوری کرده و به آکواریومی با آبی کمی اسیدی ،سختی حدود 5 و با هوادهی مناسب انتقال داد . برای جلوگیری از آلودگی های قارچی و باکتریایی استفاده از مواد ضد عفونی کننده ضرورت دارد به این منظور می توان از متیلن بلو ، آکریفلاوین و یا مواد مشابه دیگر استفاده کرد.پس از بیرون آمدن از تخم در روزهای آغازین لاروها از کیسه زرده ی خود تغذیه می کنند و بعد از آن می توان از غذاهای بسیار ریز (که با تور میکرونی صاف شده باشد )و یا تک سلولی هایی مانند پارامسی برای تغذیه آنها استفاده کرد در مراحل اولیه زندگی رشد آنها بسیار سریع است و آنها در دوهفته ی اول به اندازه ای رشد می کنند که می توان پس از آن از انواع غذاهای آماده و پودری و یا آرتمیای تازه هچ شده برای تغذیه آنها استفاده کرد. در صورت رسیدگی مناسب لارها در کم تر از 6 هفته به بیش از 5/2 سانتی متر خواهند رسید .
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x